Bruktmarked i juli på Temte

Tekst: Gjermund Glittfjell
Foto: Anne Gallefos Wollertsen

Bruktmarked og åpen gård på Temte Gård og Bygdesamling 1.juli-3.juli.

Første helga i juli holdes det bruktmarked fra fredag til søndag. Det er åpent i samlingene hele lørdagen, og det er mulig å få kjøpt seg steinovnsbakt brød denne dagen. Våre verter vil fortelle fra bygdesamlingens historie.

I dag huser den gamle hovedbygningen det som trengtes til det daglige husholdet på en gård, men også møbler og gjenstander som løftet hverdagens trivialitet opp til å bli en del av det gode liv. På stabburet finner vi gjenstander og redskaper som hørte gårdsdriften til, gjenstander som en finner på de aller fleste gårder. Men det som virkelig gjør Temte til et unikt besøksmål, er uten tvil samlingen av gamle hestekjøretøy på låven. Den samlingen spenner fra luksusvogner til møkk-kjerre og ei simpel høyvogn. Dessuten der det på låven et 1905-rom, med minner fra unionsoppløsningen i 1905.

I nærheten av Temte sto bygningen Korshorgen, som ble gjenreist på Temte Gård og Bygdesamling i 2012. Der ble komponisten og kirkemusikeren Per Stenberg født i 1870. Derfra så han det vakre Eikerdalføret med Drammenselva, og dette synet skildrer han følsomt og vakkert i et upublisert pianostykke.

Gården Lillebråten er også gjenreist på tunet, dette er en tradisjonell eikerbygning fra 1737.I dag huser den historiske gjenstander og en bakerovn som er flittig i bruk.

 Hvis en travel bilist tilfeldigvis leser dette, kan det hende at vedkommende sakner litt på farten neste gang ferden går forbi Temte og aller helst stresser ned og tar en tur inn på tunet for å kjenne på atmosfæren mellom de gamle bygningene, Temte, Lillebråten og Korshorgen.