Bygningene
Tekst: Astrid Klippen
Tilrettelegging: Magne Grønvold
Foto: Anne Gallefos Wollertsen
Oppdatert august 2023
Stiftelsen Temte Gård og Bygdesamling disponerer flere bygninger med ulike funksjoner:
Hovedhuset:
Hovedhuset er fra 1812, men grunnmurene er eldre. Interiør og husgeråd viser hvordan menneskene på gården levde rundt 1900. Inneholder i tillegg et amatørradiorom og gamle strikkemaskiner. Maleriutstilling av Anton Raaen.
Låven:
Låven inneholder en enestående samling hestekjøretøyer, som karjoler, vogner og sleder, samt jord- og skogbruksredskaper. Den eldste delen ble bygget i første halvdel av 1800-tallet mens nylåven er bygget i 1942. Loftsetasjen inneholder et magasin relatert til stiftelsens totale samling.
Et 1905-rom finnes også på låven. Eiker Arkiv har samlet stoff fra unionsoppløsningen i dette lille museet. Her finner vi autentiske uniformer og en kanon som ble laget i 1889. Den sto på Geithol Skanse på Solbergmoen, og skulle brukes dersom svenskene angrep i 1905.
Låven på Temte Gård og Bygdesamling leies ut som selskapslokaler. Les her.
Korshorgen:
Stua på Korshorgen ble satt opp som et moderne hus i 1784, i rokokkostil med innslag av barokk. Huset er betraktet som en sjeldenhet i Buskerud. Mer informasjon – les her.
er et svært gammelt hus som skårer høyt både når det gjelder alder og autentisitet.
Slike hus er etter hvert blitt sjeldne, og Lillebråten er antakelig det eneste i sitt slag i Eiker. Huset er SEFRAK-registrert og har trolig vært et våningshus på en gård. Det kan være fra tidlig 1700-tall, da det er en laftet bygning i to etasjer, bygget i grovt tømmer og laftingen går helt opp til mønet. Lillebråten lå under Haug prestegård i Hokksund og den gamle allfarveien til Numedal gikk rett forbi Lillebråten i Tranggata, dette var et hus ved siden av en «riksvei» på 1700-tallet. Et kart fra 1847 viser dette tydelig. En av eierne av Lillebråten drev med vask og strykning av tøy.
Garasjen:
I underetasjen i garasjen er det for tiden en pottemakerutstilling med arbeider fra Solberg Keramikk og Aaserud Teglverk. Her vil det være temporære utstillinger. Les mer.