Inspirerende drakthistorie!
Tekst og foto: Anne Gallefos Wollertsen
Drakt- og motehistorie er et tema som interesserer riktig mange, viste det seg på Kulturkvelden 21. mars med dette som tema.
Grethe Lysaker Seljenes og hennes mannekenger viste de forskjellige bunadene og draktene som er benyttet i Buskerud og på Eiker opp gjennom årene, og man kunne beundre forseggjorte gamle kjoler og undertøy foruten enkelt hverdagstøy.
Kveldens overraskelse: En av statuene i den enestående «norske» skulpturparken Nordmandsdalen i parkanlegget ved Fredensborg slott på Nord-Sjælland kom vandrende inn i levende live! Disse statuene viser kvinner og menn fra hele Norge samt Færøyene i klær som bønder og fiskere benyttet på 1700-tallet, og det var kong Fredrik 5. som ga sin hoffbilledhugger Grund denne enorme oppgaven. Forbildene var små benfigurer skåret av hallingdølen Jørgen Garnaas.
Vår «levende statue» var ikledd herredrakt fra Eiker, sydd av Grethe, og som så vidt ble ferdig i tide! Hun konstruerte og sydde drakta kun etter bilder, et kunststykke!
Publikum var oppfordret til å ta med egne gamle klesplagg, noe Brita Marie Sviggum fra Eknes gård i Krokstadelva gjorde. Hun har flere vakre og utrolig forseggjorte plagg etter sin oldemor Brita Æknes, trolig fra perioden 1890 – 1900. Veldig morsomt å se!