Kulturminnedagen på Temte 2021

Tekst og foto: Inger Karlberg
13. september 2021

Kulturminnedagen – fra vaffel til falafel – ble gjennomført på Temte med ca. 50 besøkende i løpet av fire timer på åpen dag i de gamle bygningene. Noen prøvde seg på gjenstandsjakten og svært mange klarte spørrekonkurransen med glans. Fra Rema 1000 hadde vi mottatt premier som var spesielt myntet på de minste deltagerne.

Mange syntes det var gøy bare å se på samlinger av vogner, husholdet fra det gamle bondesamfunnet i Eikerbygdene og det å føle stemningene i de gamle bygningene. Trange trapper, små rom, høye dørterskler og lukten av vedfyring. Hvor finner vi rommet til radioamatøren? Hvilken engelsk dronning gjorde barnevognen populær? Så telefonen ble oppfunnet for å kunne kommunisere bak kulissene i teateret? Visste du at vaffeljernets mønster skal etterlikne innsiden i bikuben? Hm. Var du ikke på Temte på lørdagen, gikk du kanskje glipp av ny kunnskap om gamle ting. Du får ta besøket neste gang vi holder dørene åpne. Følg med!

Falafel sto både Jasmin Kvinnenettverk for og Hokksund skole. Kvinnenettverket produserer også håndverk for salg, og gjenstander som bærenett, lakenposter, munnbind etc. var til salgs på dagen.

Sammen med Jasmin Kvinnenettverk fikk vi en flott dag. Vi takker for deres deltagelse, og vi samarbeider gjerne om liknende arrangement i fremtiden. Vi takker også for økonomisk støtte fra Kulturvernforbundet som gjorde at vi kunne øke aktivitetsnivået på kulturminnedagen.

Falafel-salg i låven på Temte. Jasmin kvinnenettverk server tradisjonell mat etter oppskrift fra Palestina

To ivrige deltagere ved post 1 i gjenstandsjakten

Sånn var landskapet langs Drammenselva i gamle dager. En familie titter på modellen som står i vognsamlingen i låven